
g eggehvite
Gir ca 12 makroner

Gjør klar to bakebrett. Jeg bruker bakepapir på rull, som jeg klipper til så det passer akkurat på brettet. Hvis papiret blir for stort har det en tendens til å bli bulker som kan gjøre at makronene ikke blir helt runde.
Jeg har laget en mal på matpapir, hvor jeg har tegnet opp sirkler på ca 4 cm i diameter. Dette legger jeg under bakepapiret.
Det er mye lettere å sprøyte jevnt dersom bakepapiret ikke beveger seg. Du kan enten sprøyte litt marengs under bakepapiret for å feste det, ellers så har jeg brukt små magneter etter at jeg leste det på nettet. Det funker veldig bra, og blir litt mindre oppvask. Husk å fjerne dem før du setter i ovnen.

Gjør klar en sprøytepose med en rund tipp på 6-8mm i diameter. Hvis tippen er for stor er det vanskelig å spøyte uten at det blir mye gris.

Plasser sprøyteposen i et høyt glass eller liknende, så det er lettere å fylle den med makronrøre.

Skill eggehvite fra eggeplomme, og vei hvor mye eggehvite du har. Jeg bruker vanligvis eggehvite fra to egg, deretter regner jeg ut hvor mye jeg trenger av de andre ingrediensene. På den måten slipper jeg å kaste eller spare på eggehvite som er til overs. Du kan endre hvor mye eggehvite du har i ingrediensene over for å se hvor mye du trenger av de andre ingrediensene. Eggeplommene kan du oppbevare i kjøleskap eller fryse ned til du trenger dem. De kan brukes til for eksempel vaniljekrem eller iskrem.

Sikt sammen melis og mandelmel. Sett til side. Ikke bruk en sikt som er for finmasket, da blir det veldig vanskelig å sikte det.

Bruk en håndmikser eller kjøkkenmaskin og pisk eggehvitene i 30 sekunder.

Tilsett sukker og fortsett å piske til du får myke tupper.

Hvis ønskelig, tilsett konditorfarge litt før den er ferdigpisket og pisk til det akkurat er blandet inn.

Marengsen er ferdigpisket når man kan snu bollen opp ned uten at noe faller ut, og den har myke topper som likner på ørnenebb. Ikke pisk mer enn dette.

Sikt melis og mandelmel en gang til over bollen med marengs.

Kast eventuelle biter av mandelmel som blir igjen. Hvis det er mye igjen bør du veie det og tilsette ekstra mandelmel.

Nå er det på tide å blande ingrediensene. Nå kan du godt senke tempoet og ta deg god tid. Bruk en slikkepott og vend forsiktig inn ingrediensene. I startet vil det ta litt tid før ingrediensene blander seg. Pass på å skrape forsiktig langs bunn av bollen med slikkepotten så det ikke blir liggende tørre ingredienser.

Skrap av røren på slikkepotten noen ganger underveis.

Etter en stund vil røren samle seg og alle ingrediensene er blandet. Røren vil da væære litt tykk og dette av slikkepotten i klumper.

Fortsett å vende røren forsiktig. For hver gang du har rørt rundt noen ganger, sjekker du hvordan røren renner av slikkepotten. Etterhvert vil røren renne av som et bånd som man kan legge i folder. I starten vil båndet legge seg oppå resten av røra og ikke synke inn. Ta deg god tid og vent 10 sekunder hver gang du har latt røren renne av på dette tidspunktet.

Etterhvert vil røren få en konsistens der båndet synker inn i resten av røren i løpet av 30 sekunder. Da er røra klar. Pass på å ikke røre mer nå. Det er bedre å stoppe å røre litt for tidlig, enn å røre for mye. En røre som er for tynn vil flyte helt utover, bli flate og hule inni.

Ha røren forsiktig i en sprøytepose.

Snurr enden på sprøyteposen og hold hele hånden rundt enden av sprøyteposen.

Nå skal du sprøyte ut sirkeler på bakepapiret. Jeg har synes dette har vært noe av det vanskeligste, å få fine sirkler, men øvelse gjør mester. Dette er ikke noe du trenger å gjøre fort, så ikke bruk så stort trykk når du sprøyter, og øv på teknikken. Hold sprøyteposen loddrett ca 1 cm over bakepapiret. Sprøyt små sirkler til du ikke lenger ser sirkelen fra malen. Slipp trykket rundt sprøyteposen, og lag en liten, rask sirkelbevegelse med hånda mens du løfter sprøyteposen bort fra makronen.

I mange oppskrifter skal man dunke brettet mot bordet for å få ut luftbobler. Det er ikke noe jeg pleier å gjøre, og det har gått helt fint. Man kan også bruke en tannpirker til å stikke hull på luftbobler, men det er ikke strengt tatt nødvendig.
La makronene tørke til en tynn hinne dannes på overflaten. Tiden avhenger av luftfuktigheten i rommet. Hos meg tar det ca 20-25 min. Kjenn på makronene med en finger, hvis du kan stryke litt på makronen uten å få røre på fingeren er de klare.
Hvis makronene ikke får tørke nok, vil de mest sannsynlig sprekke opp i overflaten under steking, og ikke få de karakteristiske føttene.
Mens makronene tørker setter du på ovnen. Bruk over- og undervarme, og forvarm ovnen til 140°C. Jeg har målt min ovn til å være ca 10 grader for varm, så det kan hende 150°C er en bedre temperatur for deg. Dette må du prøve deg litt frem på.

Husk å fjernemagneter og malen før du steker.
Stek makronene i 18–20 minutter. Skallene til makronene skal være harde å kjenne på når de er ferdigstekt. Du kan også forsøke å løfte forsiktig på en makron for å sjekke om den løsner fra bakepapiret.

Dra bakepapiret over på en rist og la hvile i 10 min før du løsner dem forsiktig fra bakepapiret.
Hvis makronene henger veldig igjen på bakepapiret etter at de er avkjølt, kan det hende de er for lite stekt. Prøv å steke de litt lenger neste gang. Hvis makronene er veldig harde som kjeks gjennom hele, kan det hende de har stekt for lenge. Prøv å steke de litt kortere neste gang.